Bijna elk jaar zijn er weer nieuwe zorgverzekeringsmaatschappijen. Die voeg je in het EPD toe aan de juiste zorggroep of zorgkoepel (als de software dat niet al voor je gedaan hebt) en dan komt het meestal wel goed met declareren.
Zo af en toe stapt een maatschappij over van de ene koepel naar de andere koepel. Dan moet je opletten. Want vorig jaar moest je nog bij de ene koepel zijn voor de tarieven en de declaraties, en komend jaar moet je bij de andere (of zelfs nieuwe) koepel zijn voor tarieven en declaratie. Voor je het weet zit je verkeerd.
Waar moet je dan op letten?
Zorg ervoor dat je de juiste UZOVI-code invoert bij de verzekeringsgegevens.
Dit jaar is er een nieuwe koepel bij, Caresq. Onder die koepel vallen Besured, National Academic en Promovendum. Gelukkig valt de administratie bij deze drie mee: tot en met 2017 hebben ze hun eigen UZOVI-nummers, nu hebben ze één en dezelfde UZOVI: 3353.
Is je cliënt per 1 januari 2018 verzekerd bij één van deze drie, gebruik dan 3353. Mogelijk staat deze uzovi in jouw systeem onder de naam Caresco: Caresq werkt voor de afhandeling van de zorgdeclaraties met hen samen.
Koppel de juiste UZOVI-codes aan de juiste koepels/zorggroepen.
In het geval van de drie van Caresq, zorg ervoor dat de oude UZOVI-nummers aan VGZ gekoppeld zijn. Onder de zorgkoepel VGZ vallen dus de verzekeringsmaatschappijen 8995 (besured) en 8965 (National Academic en Promovendum). En koppel het UZOVI-nummer 3353 aan de nieuwe koepel Caresq.
Voer de contractuele afspraken in bij de verschillende koepels.
Wanneer de verschillende tarieven, omzetplafonds en eventuele andere afspraken zijn ingevoerd, zouden deze ook moeten gaan gelden voor de onderliggende UZOVI’s.
Dus de 2018-tarieven van Caresq gelden voor 3353, en deze drie maatschappijen vallen niet meer onder het omzetplafond van VGZ.
Ja, dat lees je goed: de behandelingen van de verzekerden bij Besured, National Academic en Promovendum gaan niet meer van het budget van VGZ. Heb je met jouw praktijk of instelling te maken met een omzetplafond bij VGZ (wie niet?) en had je in voorgaande jaren moeilijkheden om onder dat plafond te blijven? Dan kan dit dus belangrijk nieuws voor je zijn!
Becijferd kan jouw praktijk of instelling ondersteunen en adviseren bij het omgaan met omzetplafonds. Zo heb ik de Budgetmonitor ontwikkeld, een managementtool om zicht te houden op je verwachte omzet en de gevolgen op omzetplafond en bedrijfsvoering. Neem vrijblijvend contact met mij op om te zien wat ik voor jouw praktijk of instelling kan betekenen!