KPUC staat voor kostprijs per unieke cliënt.
CZ heeft in haar contracten vastgelegd wat die kostprijs maximaal mag zijn. Hoe wordt deze berekend?

Allereerst heb je de totaalomzet bij CZ over het jaar nodig.
Het gaat hierbij dus om het kalenderjaar dat de behandeling is gestart. Zelfs als de behandeling startte op 21 december 2016 en langer dan 365 dagen duurde, wordt de declaratie meegeteld in de gerealiseerde omzet van 2016. Zelfs als de cliënt per 1 januari 2017 overstapte naar een andere verzekering.
Daarnaast gaat het niet om de productie, maar om de gehonoreerde omzet. Dus enkel om de ingediende declaraties, voor het uitgekeerde bedrag.

Maar dan. Het aantal unieke cliënten.
Tot 2018 tellen álle cliënten mee. Ook de onvolledige basistrajecten, de diagnostische DBC’s, de crisis-DBC’s en de DBC’s met als productgroep ‘Behandeling Kort’.
Let wel, wanneer een cliënt zowel een basistraject als een DBC is gestart in een bepaald kalenderjaar, dan telt de volledige gerealiseerde omzet over beide declaraties als prijs voor deze cliënt.

In excel kan je eenvoudig het aantal dubbelen verwijderen zodat je kan zien hoeveel unieke waarden er zijn. EXCELknop In het lint Gegevens, staat de knop ‘Dubbele waarden verwijderen’. Kopieer en plak de cliëntcodes / patiëntnummers van de CZ-verzekerde van het jaar in een kolom in excel, selecteer alle cellen en klik op genoemde knop. Nadat je bevestigt om welke cellen het gaat, krijg je een melding hoeveel dubbelen er zijn verwijderd en hoeveel er overblijven.
Zie daar: het aantal unieke cliënten!

De KPUC bereken je vervolgens:

[ totaalomzet bij CZ over het jaar X ] gedeeld door [ het aantal unieke cliënten in het jaar X ]

 

Kom je er nu wel uit, of heb je nog vragen? Laat het me weten. Stuur me een mail of reageer onderaan deze blog.

Annemarie Ruijsenaars

 

Becijferd kan jouw praktijk of instelling ondersteunen en adviseren bij het omgaan met omzetplafonds. Zo heb ik de Budgetmonitor ontwikkeld, een managementtool om zicht te houden op je verwachte omzet en de gevolgen op omzetplafond en bedrijfsvoering.
Wanneer je interesse hebt, stuur me een berichtje: dan neem ik contact met je op!

Help, hoe bereken ik de KPUC??