Het nieuwe jaar is weer begonnen en binnen afzienbare tijd zal je ook weer declaraties kunnen gaan indienen bij de zorgverzekeraars. Hierbij is het van belang dat je de juiste tarieven hanteert. Heb jij alle verschillende tarieven al in de softwarepakket staan? Hebben jullie de juiste tarieven paraat? Sommige koepels hanteren een tarieflijst, andere koepels hanteren een percentage.
De maximale / NZa-tarieven voor de GGZ in 2018
De maximale tarieven zijn vastgesteld door het NZa, en zijn ook op hun website te vinden:
- Voor de generalistische basis GGZ geldt het document ‘TB/REG-18608-01’
- Voor de gespecialiseerde GGZ geldt het document ‘TB/REG-18606-01’
Indien gewenst heb ik de prijstabellen beschikbaar in excel-formaat. Neem daarvoor contact met mij op via het contactformulier.
De tarieflijst
De tarieflijst wordt meestal bij het contract gevoegd als bijlage. Per productcode, prestatie- of declaratiecode staat elk tarief vermeld. Soms blijkt dat er toch simpelweg een percentage van de NZa-tarieven wordt gehanteerd, maar willen ze voorkomen dat zij hun administratie moeten aanpassen wanneer het NZa besluit (of gedwongen wordt) om de maximale tarieven te wijzigen.
Het percentage
Wanneer in het inkoopcontract een percentage staat vermeld, ben je administratief meestal beter af. Meestal volstaat dan het overnemen van het percentage in je software en berekent de software de juiste tarieven. Maar daar waar een percentage wordt gehanteerd, is dat niet altijd op basis van het NZa-tarief. Let dus goed op de bewoording in het contract waar over een percentage wordt gesproken.
Geldt dit percentage op basis van de door de koepel vastgestelde maximumtarieven?
Dan kan je twee dingen doen:
- alle aparte tarieven zoals alsnog in de tarievenlijst opgenomen in je software opnemen;
- narekenen of de maximumtarieven van de koepel zijn berekend middels een percentage van de NZa-tarieven.
Is dat het laatste het geval, dan kan je alsnog een percentage opnemen! Zo zijn de maximum tarieven van het Zilveren Kruis 97,047% van de NZa-tarieven (tot 6.000 minuten, daarboven kan je er een paar cent naast zitten). Heeft het Zilveren Kruis een percentage van hun tarieven met jouw GGZ-praktijk of -instelling gecontracteerd, bijvoorbeeld 90%, dan kan je dat percentage omzetten naar een percentage van het NZa-tarief. In het voorbeeld van 90 procent, resulteert dat in 87,3423 % Kan jouw software zo’n getal niet aan, dan kan je een afronding van dat getal nemen en een afrondingsfout voor lief nemen – Zilveren Kruis zal dan net iets anders vergoeden dat ingediend. Óf je besluit om het zekere voor het onzekere te nemen, en voert alsnog de aparte tarieven in je software in.
Kan jij weinig met getallen, percentages en bedragen?
Bij Becijferd zit je dan goed, ik ben er een meester in! Ik help je graag uit de brand. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.
Je kan je vragen ook stellen door te reageren op dit bericht. Ik beloof je zo goed mogelijk te informeren.